ReiDeSter.com

De centrale kennis site voor Steriliserend Nederland

 

 

“Schokkende” diathermiesnoeren.

 

 

Uit het werkveld werd het volgende probleem aangegeven.

 

In de afgelopen periode hebben wij klachten over het poreus worden van diathermie-snoeren en siliconen slangen. De klachten ontstaan bij het overdadige gebruik van paraffinehoudende naspoelmiddelen in het reinigen in desinfectie proces.

 

Navraag bij technici leverde de volgende interessante informatie op die wij niet voor u willen achterhouden.

 

In het reiniging en desinfectie proces zoals die over het algemeen in de CSA’s wordt uitvoeren, worden door een groot aantal collega’s in de laatste spoelfase een smeermiddel toegevoegd, dit om het scharnierende instrumentarium ook na de reiniging en desinfectie soepel te laten functioneren. Deze toegepaste smeermiddelen bevatten als hoofdbestanddeel over het algemeen Paraffineolie. Deze Paraffineolie is nu juist het probleem.

De zuiverheid van deze olie is in de afgelopen jaren toegenomen van een DAB 5 kwaliteit naar een DAB 10 kwaliteit. (DAB is een Duitse norm die het aantal raffinaties weergeeft). Door deze hoge mate van zuiverheid is het door dringende effect bij hoge temperaturen toegenomen. Tevens kan de dunne film van paraffineolie, die in de machine achterblijft, ook inwerken op rubber en siliconen onderdelen van de machine. Men kan zich dus ook voorstellen dat indien in de praktijk altijd maar voor 1 programma gekozen wordt (instrumenten reiniging) de hoeveelheid paraffineolie steeds groter wordt en daar door alle hiervoor gevoelige onderdelen van de machine aangetast kunnen worden met alle gevolgen van dien.

 

Wil men de problemen voorkomen dan kan men er voor kiezen met de leverancier van de reinigingsmachines te overleggen of het niet mogelijk is om de rubber cq siliconen slangen te vervangen door “paraffineolie” bestendige materialen. Echte dient men er dan wel rekening mee te houden dat de CE markering eventueel niet meer geldig is voor deze machines, dat kan een probleem zijn. Indien men nieuwe reinigingsmachines gaat aanschaffen kan men hier direct rekening mee houden in zijn programma van eisen.

 

Een andere praktische oplossing is dat men de producten gaat scheiden zoals het eigenlijk ook hoort. Instrumenten bij instrumenten en rubber & siliconen houdende instrumenten cq gebruiksvoorwerpen ook bij elkaar en ieder in hun eigen specifieke reinigingsprogramma behandelen. We weten echter allemaal dat, dat een aanpassing van de werkmethode wordt op de CSA, waar een stukje discipline bij komt kijken.

 

Tevens dient men er rekening mee houden dat men niet bij iedere instrumenten programma het “smeermiddel” hoeft bij te voegen, want er blijft genoeg “smeermiddel”achter in de machine om meerdere reinigingsprocessen te kunnen uitvoeren. Een uitbreiding van het aantal keuze programma’s op de reinigingsmachines is dan ook wenselijk en kan veel problemen voorkomen.

 

terug